Vandskade – sådan forebygger du store skader

Er du blevet mere opmærksom på forebyggelse af vandskader? Og vil du gerne blive klogere på, hvordan du undgår dem? Vandskader er for mange et problem men kan i flere tilfælde forebygges – eller opdages tidligt, ved de rette foranstaltninger. Vi giver dig her 4 tips til hvordan.

Anslået læsetid: 4 Minutter

Vandskader sker ofte. Faktisk oplever mere end 200 danskere dagligt at få en vandskade!
Det er både i private boliger, fritidshuse og erhverv. Mange af vandskaderne sker ikke fra oversvømmelser i forbindelse med skybrud men fra læk fra skjulte rør og stikledninger. 

Det er derfor en rigtig god ide at forebygge mod disse skader. 

1. Hold øje med vandmåleren

Vandmåleren er en sladrehank. Brug dens evner til at fortælle om vandforbruget til at opdage læk – eller i hvert fald til at opdage lækket tidligt i forløbet. Du kan teste den ved at holde øje med den på tidspunkter, hvor der ikke er nogen i husstanden, der bruger vand. Den skal helst stå helt stille. Ellers kan det være tegn på, at toilettet løber eller i værste fald, at der er et læk på et vandrør. 

2. Få professionel hjælp til vedligehold og installationer

Gør det selv-projekter er ikke nødvendigvis den billigste og bedste ide, når det kommer til installationer og reparationer af VVS-anlæg. Få det gerne gjort af autoriserede håndværkere, da mange vandskader opstår som følge af dårlige tilslutninger eller klemte slanger. 

Får du en autoriseret håndværker til at gøre det, dækker din forsikring, hvis noget skulle gå galt. Så har du selv været i gang, kan det også være en fordel lige at ringe efter den lokale håndværker til et tjek af installationerne. 

3. Læg drypbakker under vaskemaskine og opvaskemaskine

Vil du gerne være sikker på, at du opdager det tidligt, hvis der siver vand ud, er det en god ide med drypbakker under. For i tilfælde af at det siver ud med vand, kan du nå at kontakte en reparatør, inden skaden bliver for stor og dyr. 

4. Rens dine tagrender og afløbsrør

Vandskader opstår også, når større mængder vand ikke kan ledes væk fra boligen under kraftige regnskyl. Det er derfor også typisk her, at vandskader opstår i kældre. Sørg for at få renset dine tagrender og afløbsrør nogle gange om året, så de ikke stopper til og får vandet til at rende udover og ned langs væggen og soklen. 

Få hjælp fra en vicevært eller anden dygtig handyman, hvis ikke du selv har udstyret til at rense dem. Så er du sikker på, du får det hele fjernet. 

Hvis skaden er sket

Det håber vi ikke, at den er – eller det kommer til at ske! Men skulle det ske for dig, er hjælpen ikke langt væk. Med professionel skadeservice kan du komme af med vandet hurtigt, så der ikke opstår yderligere skader. 

Ved at benytte professionel skadeservice – og have en kontakt klar, hvis en vandskade skulle opstå – kan du undgå store fugtskader i bygningskonstruktionerne samt indbo. Det kan naturligvis ikke undgås, at der kommer til at opstå skader på indbo eller konstruktionen. Men, du undgår i højere grad de dyrere reparationer. Det er trods alt det vigtigste i sådan en situation. 

Når vandet er fjernet, sættes der gang i affugtning, så eventuelle følgeskader mindskes. Du kan desuden få professionel rådgivning i forløbet efter med forsikringen, hvis du benytter dig af skadeservice. Det gør det meget mere overskueligt i sidste ende og giver dig meget mere ro i maven i en ellers kaotisk og virkelig ærgerlig situation.

vandskade