opgaver

Tæpperens: 6 tips til renere tæpper

By 11. marts 2020 No Comments
tæpperens

Når først der er kommet en plet på tæppet, kan det være svært at gøre rent. For det kan ikke tages af og lægges i vaskemaskinen. Så hvad gør du, hvis uheldet er ude, og du har spildt rødvin på tæppet, eller en gammel plet bare ikke vil gå af?

 

Selvom det i situationen kan virke ret uoverskueligt at få den genstridige plet af tæppet igen, er der heldigvis gode råd for det. Du behøver derfor ikke ringe til din lokale tæppemand for at hive det af og lægge et nyt. Hvad du i stedet kan gøre, giver vi dig 6 tips til herunder.

1. Brug isterninger til at fjerne trykmærker

Dette tip har du helt sikkert ikke hørt før. For isterninger kan bruges til meget mere end at køle din drink eller sodavand ned med. De kan også bruges til at fjerne trykmærker med, som dine møbler har efterladt på dit pæne tæppe.

For vi kender det nok alle sammen godt: Det er tid til nye møbler eller en ny indretning. Du fjerner møblerne og kan til din store ærgrelse se, at møblerne har efterladt store trykmærker på tæppet.

I stedet for at ærgre dig gul og grøn lægger du isterninger dér, hvor trykmærkerne fra møblerne er. Når de er smeltet, skal du duppe på området med et håndklæde. Gør det ikke for hårdt. Læg derefter et fugtigt håndklæde på trykmærkerne, find strygejernet frem og indstil det på bomuldsprogrammet. Stryg hen over mærkerne og stop lige før, fibrene bliver tørre.

Når tæppet igen er tørt, kan du purre områderne op med dine hænder – og så ser dit tæppe ud som nyt.

tæpperens

2. Stryg pletter væk

Når nu du har strygejernet fremme, kan du lige så godt gå i gang med at fjerne pletter fra gulvtæppet. Det lyder måske skørt, men med strygejernet kan du stryge pletter væk. Inden du går i gang, er det dog en god ide først at støvsuge tæppet og gerne lidt ekstra grundigt i området ved pletten.

Fugt dernæst et håndklæde med en blanding af hvid eddike og vand fra hanen, som du lægger over pletten. Sæt gang i strygejernet og stryg hen over håndklædet. I langt de fleste tilfælde vil det få pletten til at forsvinde.

Selvom det lyder skørt, er det trods alt nemmere end at skrubbe på livet løs med en svamp og sæbe uden resultat.

3. Brug salt og bagepulver til rødvin

Apropos rødvinspletter, så er dit tæppe ikke helt fortabt, selvom du skulle være så uheldig at have lavet den største rødvinsplet på dit tæppe. For her er salt og bagepulver din bedsteven.

Lige efter du har spildt, er det vigtigt, at du tørrer så meget vin op som muligt med et viskestykke eller andet stykke stof. Hæld godt med vand på bagefter, da det får den værste farve til at forsvinde fra tæppet.

Det er nu, salt eller bagepulver kommer ind i billedet og redder dig fra et opkald til tæppemanden. For ved at hælde salt eller bagepulver ovenpå den våde plet, får du et middel, som effektivt suger det meste af rødvinen op.

Hvis der stadig er lidt rødvin tilbage, når du har støvsuget saltet eller bagepulveret op, kan du med fordel gentage proceduren. Det burde få det sidste af pletten til at gå væk.

4. Universalrengøringsmiddel er nok til kaffe og the

Hvis du lige har spildt kaffe eller the på dit elskede tæppe, er du langt fra den eneste, der prøvet det. Udover det er du også ret heldig, at det ikke var værre, da det er ret nemt at fjerne fra tæppet igen.

Hvis du er hurtig, kan langt det meste af din gode kaffe eller the suges op med et håndklæde eller viskestykke. Derefter er det bare at hente dit bedste og mest effektive universalrengøringsmiddel til at rense pletten med.

Er du ikke så heldig, at du kan nå at tørre den op, inden den tørrer ind, er der stadig gode råd at hente. For her er glycerin og god tålmodighed din bedsteven. Smør det på og lad det tørre i 10 timer, inden du laver en blanding af vand og universalrengøringsmiddel til at fjerne det med. Efter det er tæppet så godt som nyt.

5. Fjern lugt med natron

Hvis du oplever, at dine tæpper lugter, mens du går rundt og fjerner nye og gamle pletter, er det heldigvis noget, du kan gøre noget ved. Køb flere bøtter af natron og drys det hen over hele tæppet. Når du har gjort det, skal du arbejde det grundigt ned i tæppet og lade det være i et par dage, inden du støvsuger.

Natron er på mange måder et vidundermiddel. For efter et par dage med natron, bør tæppet ikke længere lugte.

6. Få professionel hjælp til tæpperens

Har du ikke tålmodigheden til selv at fjerne pletter fra tæppet? Eller vil pletten bare ikke gå af, uanset hvor mange gode råd du prøver af? Så er det fornuftigt at gardere dig med et professionelt firma som os hos Aamann & Wulff, der tilbyder tæpperens.

Vi ved lige nøjagtigt, hvad der skal til for at fjerne pletten. Og vi tager også hensyn til skrøbelige, sarte eller kostbare tæpper. Selvom det er en dyrere affære end at gøre det selv med gode husmorråd, som over her, så kan det være godt givet ud, hvis det giver dig et tæppe, der igen ser ud som nyt.

Et professionelt firma, osm os, kan også give dig gode råd med på vejen til fremtidige pletter, eller hvad du bedst kan gøre for at undgå genstridige pletter.

Tæpperens giver dit tæppe nyt liv

Uanset om du kaster dig ud i gør-det-selv tæpperens eller professionel tæpperens med hjælp fra dygtige fagfolk, giver det dit tæppe et helt nyt liv. Inden du derfor overvejer at skifte det ud med et nyt, bør du bruge tid eller penge på tæpperens, da det nemt kan spare dig for mange flere penge, end det du kommer til at bruge på at rense det.