Storskrald – Hvad er det, og sådan kommer du af med det

Bor du i lejlighed, har du sikkert stået i en situation, hvor du skal skaffe dig af med noget større affald, som måske ikke er så ligetil. Det er måske også, hvad du gør nu, hvilket måske endda også rejser et spørgsmål om, hvorvidt det er storskrald eller ej. Der er meget forvirring omkring dette, hvilket vi forsøger at gøre dig klogere på her.

Hvad er storskrald?

Storskrald er en betegnelse over en bred mængde af affald. Dette kan være alt lige fra møbler og pap til elektronik og jern. Netop fordi storskrald er så bred en kategori, danner det grundlag for meget stor forvirring blandt mange.

For at gøre denne del nemmere er storskrald således ikke:

  • Nagelfaste installationer og sanitet (toiletter, håndvaske, emhætter, mm.)
  • Byggeaffald
  • Dagrenovation (madaffald)
  • Jord
  • Batterier, elpærer, lysstofrør, olie, maling, mm., der går under kategorien ”farligt affald”
  • Glas, papir samt plast- og metalemballage
  • Haveaffald og juletræ

Du må derfor gerne f.eks. aflevere din gamle og slidte lænestol eller din vaskemaskine til storskrald, hvis ikke du længere har brug for det, og det heller ikke længere er egnet til en tur til genbrug, hvor andre kan få glæde og gavn af dem. Det samme gælder for aflagt tøj, fjernsyn eller bøger.

Når du sørger for at sortere dit affald korrekt, hjælper du til nemmere genanvendelse og billigere bortskaffelse – det er derfor meget vigtigt, du sorterer og lægger det rette affald fra til storskrald.

Hvordan kommer du af med storskrald?

Der er mange måder at komme af med sit storskrald på. For både som privatperson og som erhverv, kan man aflevere sit affald på kommunale genbrugspladser. Det kan dog selvfølgelig være en udfordring, hvis du bor midt i København og kun har en cykel til rådighed som transportmiddel.

I dette tilfælde kan du undersøge, om din boligforening har en container eller et affaldsrum, hvor du og andre beboere kan sætte jeres storskrald. Det kræver selvfølgelig en korrekt sortering fra din og beboernes side, da det ellers giver viceværten ekstraopgaver i form af sortering.

Har din boligforening ikke en løsning med storskrald, kan du med fordel kontakte dem herom. For du er helt sikkert ikke den eneste, der står og skal af med storskrald en eller flere gange om året. Det er ikke noget, der kommer til at lide boligforeningen meget til last, da et firma kan hyres til at komme og hente det på fast basis.

Ellers er der også den mulighed, at du selv kontakter et firma omkring afhentning af storskrald – der er mange muligheder!