Græsslåning: Gode tips til en flot græsplæne 

En tæt og grøn græsplæne er noget af det bedste ved en have, da det åbner op til hygge, leg og samvær. Man kan med andre ord sige, at hvis græsplænen er god og grøn, får du din have brugt mere. Men hvordan får du en grøn, flot og tæt græsplæne, som er behagelig at gå på i bare fødder? Svaret er pleje og god teknik til græsslåning. Hvad det indebærer, gør vi dig klogere på i artiklen her.

Som haveejer er det vigtigt at græsslåningen gøres korrekt, da det har stor betydning for, hvordan græsplænen kommer til at se ud hele året. Det er derfor ikke helt lige meget, hvilke teknikker du gør brug af. For at sikre optimal græsslåning og en større chance for succes med en grøn græsplæne, får du her vores bedste tips.

Slå græsset ofte

Det første tip til en flot og tæt græsplæne er at slå den ofte. Den skal nemlig have hjælp til at holde sig både indbydende og pæn, hvilket du bedst gør ved at slå den ofte. Græs tåler at blive klippet ofte, hvilket gør det muligt at holde den fri for ukrudt. Det kan nemlig ikke tåle at blive klippet ofte.

Skulle det ske, at du af den ene eller anden årsag er kommet til at forsømme græsplænen og derfor ikke har fået den ofte klippet med ukrudt og mos til følge, skal du ikke fortvivle. Her er en topdressing nok – du behøver derfor ikke begynde at grave mos os op eller sætte gang i andre tiltag.

Medarbejder hos Aamann & Co slår græs hos kunde

Slå græsset første gang i marts eller april

For at få den bedste udgave af din græsplæne, må du først finde plæneklipperen eller havetraktoren frem i marts eller april, når græsset igen begynder at gro. For at det kan gro skal temperaturen i jorden være 7-8 grader. Lad det vokse til 6-8 centimeter i højden, inden du slår det.

Hvis du virkelig gerne vil lykkes med din græsplæne i år, kan du måle temperaturen med et jordtermometer eller måle højden og holde øje med, om græsset vokser. Ellers er det bare at vente til slut april – så burde der være godt gang i plænen.

Klip græsset i rette højde

Hvis du gerne vil have en flot og dybgrøn græsplæne, skal du klippe den ned i 5 centimeters højde. Denne højde er også godt at klippe i, da det sikrer, at plænen også klarer sig i længere perioder uden regn. Hvis det er muligt for dig at indstille din græsslåmaskine til det, er du godt på vej til en plæne, der er flot at kigge på hele sommeren.

Kombiner græsslåning med gødning

Græsslåning kan ikke gøre det hele. For hvis du gerne vil have en sund græsplæne, der vokser og vokser og bliver mere og mere grøn, skal der også en portion gødning til. Om du vælger at gøde den med kunstigt eller organisk gødning er op til dig og det, du foretrækker.

Hvis du benytter dig af kunstgødning, bør du bruge det tre gange om året i mindre mængder i det tidlige forår, i juni eller juli og igen i sensommeren i august. En god tommelfingerregel er, at 100 kvadratmeter plæne skal have 3 kilo kunstgødning. Græsset skal være tørt og vil du gerne gøre det helt optimalt, bør du gøde inden regnvejr.

Hvis du dog gerne vil slippe for at gøde tre gange i løbet af foråret og sommeren, kan du benytte dig af organisk gødning. Det virker længere, og derfor er det nok at gøde en gang om året. Lad også gerne det afklippede græs ligge, da det dermed også fungerer som gratis, organisk gødning.

Husk at holde øje med de skyggerige hjørner

Stort set alle græsplæner har hjørner eller områder, hvor skyggen hersker størstedelen af dagen. I disse områder er det vigtigt, at du holder et særligt godt øje under græsslåningen, da skyggen giver gode betingelser for mos. Når først der er kommet mos i græsplænen, spreder det sig hurtigt. Så den bedste måde at undgå det på, er ved at holde et vågent øje med din græsplæne i de skyggerige hjørner.

Skulle der komme mos i disse områder af din græsplæne, er der ikke andet for, end at du må i gang med at fjerne det manuelt og så nyt græs der, hvor du har fjernet mosset, så det ikke kommer igen. Det nytter ikke noget at fjerne det med kemikalier, da det ikke er godt for græsplænen og heller ikke effektivt bekæmper mosset – for det kommer hurtigt igen.

Så det er bare på med arbejdshandskerne, så du også der får en græsplæne, der spiller maks.

Få hjælp til græsslåning fra en fagmand

Selvom man er husejer, behøver det ikke være lig med, at man elsker havearbejde – og slet ikke at man går op i, hvordan græsset skal slås for det bedste resultat. Hvis du er en af dem, der har det sådan, eller du bare ikke har tiden til havearbejde, kan du med fordel få hjælp til græsslåning og andet arbejde i haven fra en fagmand.

Med hjælp udefra fra et firma som os, Aamann & Co, der tager sig af alt inden for havearbejde, slipper du ikke kun for at slå græsset og udføre andet havearbejde. Du får også en have, som du glæder dig til at komme ud i og benytte dig af sammen med venner og familie hele sommeren, netop fordi du ved, at der ikke venter en masse vedligeholdelsesopgaver. Haven skal være noget, du glæder dig over at have – den skal ikke ligge dig til last, for så får du den ikke brugt, som du burde.

En fagmand kan hjælpe dig med alt. Lige fra at slå græsset og klippe hækken til at luge for ukrudt i dine bede eller beskære dine træer. Så bliver det ikke nemmere at råde over en have.

Med en fagmand eller ovenstående tips burde du få en græsplæne, som selv din nabo vil misunde sig over.